středa 29. ledna 2014

MOTIVACE

Motivace je hlavním hnacím motorem pro dítě. A pokud stejně jako u auta chcete, aby mělo veškeré náležitosti, co je to hlavní? Krásná barva, tónovaná okna, luxusní interiér, sportovní kola, nebo motor? Hlavní je sice motor, ale vše ostatní je rovněž nedílnou součástí celku. A pokud jakoukoliv část oddělíme, přestane být auto funkční a prostě nepojede.
A stejně tak jako každá věc v našem životě je součástí něčeho většího, nějakého celku, tak i dítě se potřebuje připravit na součást celku. Nejprve to jsou rodiče, pak školka, škola atd. Dítě je ale od narození velmi zvídavé a hravé. Jak ho tedy správně motivovat, aby se naučilo vše, co bude pro život potřebovat? Je to velmi jednoduché. Stačí se učit od něj. Pozorovat, bedlivě sledovat a vnímat veškeré jeho potřeby a pokroky, které den za dnem udělá. Vše vypadá jako hra, ale přitom je to ta nejlepší škola pro život, jakou vůbec může získat. 

Hravou formou s ním můžeme dělat cokoliv a vše se postupně bude nejen učit, ale hlavně si to uloží do podvědomí, kde mu to již zůstane navždy. Cokoliv budeme doma vytvářet nebo dělat, dítě nás bude nejprve pozorovat. Postupem času začne mít potřebu vše také vyzkoušet a nakonec se vše i naučí. Jen je nutné nezapomínat na hravost a představivost, která je pro dětský svět tak důležitá. A stejně tak, jako jsme se vědomě rozhodli naučit se řídit auto, museli jsme nejprve zvládnout teorii, kterou jsme pak rozšířili o praxi.
I o malé semínko v květináči se musíte starat a být trpěliví, než vyklíčí a pomalu začne růst. Když to dokážeme, dočkáme se i tolik očekávaných kouzelných plodů. 
Proto patří škola života mezi nejuznávanější a nejlepší vysoké školy na světě!

Jak například nejlépe motivovat dítě k nějaké činnosti, kterou bychom rádi u něj viděli jako osvojenou a zažitou? Vše je o přístupu, o správném načasování, seznámením se s daným tématem a pak už stačí jen postupovat na základě pozitivního příkladu. Neboť JAK hlásal i slavný J. A. Komenský, …děti jsou jako opičky. Velice rádi napodobují a opakují. Proto je i tak výstižná otázka JAK na to? Neboť v ní se ukrývá to tajemství. V ní je ten klíč. Je to ta škola hrou, kterou se smažil Komenský marně prosadit, přesto že má největší vliv na přirozené fungování a vnímání našeho mozku. Mozek funguje na základě příběhů, zážitků, dějů spojených s emocemi. Není to o šprtání a každodenní drilování, učením se složitými postupy, které se nezměnili od dob Marie Terezie. 

Pamatujme, že my nastavujeme svoje zrcadla svým dětem. To jak se prezentujeme každý den, bude nakonec výsledek toho, jaké naše dítě bude. Pokud tedy chceme, aby se dítě hravou formou naučilo např. to nejjednodušší, správně se obléknout, JAK to uděláme? Budeme ho každý den oblékat a svlékat, dokud dítě nebude starší a pak to snad pochopí a začne to dělat samo? Ne! Zkusme jednou dítěti ukázat, jak to vypadá, když se sami začneme oblékat špatně. JAK? Tím, že si např. navléknete kalhoty na ruce, mikinu na nohy, rukavice na chodidla a boty na ruce. Nechte dítě, ať vás samo opravuje, ať se baví, směje, protože to opravdu vypadá směšně. Co ale tato metoda způsobí? Dítě si tento zážitek spojí s příběhem, zážitkem, který se mu uloží hluboko v podvědomí. A kdykoliv mu příště dáme složené oblečení na hromádce do ruky, aby se obléklo, bude přesně vědět, kam každý svršek patří. (Příklad je vhodný pro děti od 2-4 let).

Dovolte si představu, že vám bude dítě radit. Až to uvidíte jako reálný obraz před sebou, pak to i vyzkoušejte a jen pozorujte, jak vaše dítě reaguje. Poslouchejte jeho hlášky, neopravujte ho, nenapomínejte a klidně se vymluvte, že jste se dnes praštili o něco do hlavy a vůbec nic si nepamatujete. Zapomněli jste na to, jak se správně obléknout. Potřebujete pomoc od dítěte.


Najednou zjistíte, jak skvělé vaše dítě dokáže být, přesto, že mělo předtím neustále problémy se oblékat. Vložili jste tímto přístupem dítěti do rukou obrovskou moc zodpovědnosti. Něco, co dítě nikdy předtím nezkusilo, ani nepoznalo a přesto si s tím dokáže poradit naprosto přirozeně. V tom je kouzlo výchovy a vzdělání. Hrajte si, spolupracujte, bavte se, dělejte hlouposti, nastavujte pozitivní zrcadlo a dítě vás bude zbožňovat. To co vysíláte, také přijímáte.
Často citovaným autorem pro teorie zaměřené na MOTIVACE, byl americký psycholog Abraham H. Maslow, který vytvořil hierarchie potřeb pro nás dospěláky, známou jako Maslowowu pyramidu. 

Co nás motivuje?
- výzva
- uznání
-smysl činnosti
- povzbuzení
- vzor
Pokud chceme v životě uspět a chceme, aby to dokázaly i naše děti, nemůžeme věci jen zkoušet. Musíme do toho dát všechno. Neexistuje rychlejší způsob ke změně, než přes bolest a utrpení. Jen tak dosáhneme svých cílů. Mnoho z nás končí hned za startovní čárou jen z důvodu pomalého pokroku. Nikdy nechápající fakt, že pomalý pokrok už pokrokem je.
Po světe cestuje jeden velmi výstižný motivační plán, který se stal hnacím motorem pro mnohé. Netuším, kdo byl jeho původním autorem, ale myšlenka v něm zasazená, přesně vystihuje to, co bychom měli pochopit všichni.

"Toto je tvůj ŽIVOT. Dělej co miluješ a dělej to často. Jestli se ti něco nelíbí, změň to. Jestli nemáš rád svou práci, dej výpověď. Jestli nemáš dost času, přestaň koukat na televizi. Jestli hledáš toho pravého, nebo tu pravou, tak přestaň. On a nebo ona na tebe bude čekat, když začneš dělat to, co miluješ. Přestaň velmi analyzovat. Všechny emoce jsou krásné. Když něco jíš, tak oceňuj každé jedno sousto. Život je jednoduchý. Otevři svou mysl, náruč i srdce novým věcem a lidem, naše rozdíly nás spojují. Ptej se další osoby, co spatříš na jeho vášni a poděl se s ním o svůj inspirující sen. Často cestuj. To, že se ztratíš, ti pomůže najít sebe. Některé příležitosti přijdou jen jednou, využij jich. Život je o lidech, které potkáš, o věcech,  které s nimi vytvoříš, tak vyjdi ven a začni tvořit. Život je krátký. Tak žij svůj sen a sdílej."
Přeji vám hodně štěstí, rodinné pohody, lásky, klidu i zdraví, neboť bez těchto základních veličin se budeme neustále ztrácet v každodenní šedi.

S úctou a láskou váš trenér Radovan
Vaše příspěvky, zkušenosti, otázky k vašim problémům i k dětem pište do komentářů, nebo na email: radovan@jak-na-deti.cz