pátek 5. června 2015

Neuro-lingvistické programování v praxi



Mnoho lidí navštěvuje mnoho různých kurzů, čtou odborně zaměřené knihy a stále hledají způsoby, jak se posunout dál. Mají pocit, že se neustále točí v kruhu, nedaří se jim podle jejich představ, děti mají neustále nemocné a oni se stále dokola ptají, jak je to možné. Mnoho z nich si stále klade otázky typu:
·         




  •  Proč se neumím správně rozhodnout? 
  • Proč netuším, jak to udělat? 
  • Mám se smířit s tím, že nemohu stále dosáhnout na to, co chci? 
  • Jak se mám správně rozhodnout, když stojím na křižovatce? 
  • Existuje vůbec nějaké řešení na mé trápení? 
  • Proč mi stále život protéká mezi prsty?
  •  Jak to, že moje děti stále marodí a nic na jejich trápení nezabírá? 
  • Proč se mi stále nedaří najít si vhodného partnera? 
  • Proč nemůžu vydělat více peněz? 
  • Proč mám stále málo času na své sny?

 A přesto, že již vyzkoušeli velmi mnoho technik a terapií, NLP jakoby šlo stále mimo ně. Pro mnohé je to neznámý pojem a díky tomu mu také nedůvěřují. Nejsou ochotni ani připustit, že vše ovládá naše mysl a to jak myslíme, tak také žijeme. A když se mě pak někteří ptali, jaké pro ně tedy navrhuji řešení, odpověděl jsem:
„Já tu nejsem od toho, abych Vám říkal, co máte a nemáte dělat. Mohu být pouze váš průvodce. Já neznám vaše sny, ani nevím, čím jste si prošli, protože jsem neměl ani tu čest, chodit ve vašich botách. Tím řešením jste pouze vy sami. Takže vy jste to řešení. Vaše řešení totiž nezáleží na lidech okolo vás, ale na vás. Nezáleží ani na vhodném čase, který byste pro danou záležitost chtěli. Vše, co pro danou záležitost potřebujete, je ve vás, tady a teď “.
Mnozí ovšem po těchto slovech začnou argumentovat a hledají tisíce důvodů, proč to či ono nejde, nebo není možné zrealizovat. Mnozí zase dají raději na rady svého okolí, které se jim snaží radit i jak s dětmi zacházet, na jaký kroužek přihlásit apod. Nachází se tak v začarovaném kruhu, z kterého sami bez průvodce nedokážou najít cestu ven, a tak říkají:
·        Nemůžu to udělat sám.
·        Nemám na to čas.
·        Nemám na to dostatek peněz.
·        Nemám na to předpoklady.
·        Nedokážu to.
·        Nenaučím se to.
·        To nejde překonat.
·        Nemohou se mé děti uzdravit bez léků, to nejde.
·        Nemohu překonat strach.
·        Nevím, kde mám začít.

Když ale postupně začneme procházet časovou osou nazpět, abychom tak mohli rozkódovat bloky, které brání v jejich posunu, zjišťujeme, kolik se jich za jejich život do podvědomí vlastně nabalilo. Díky technice NLP a koučování tak klienti najednou zjišťují, že mohou odstranit své vnitřní bariéry a limitačně omezující faktory, změnit návyky i chování, odstranit nežádoucí rutiny, lépe pochopit druhé osoby atd. Najednou začnou rozumět lépe nejen sobě, ale i tomu, proč se jim to všechno dělo a stále vracelo zpět do života jako bumerang. Najednou si začnou uvědomovat, jak jsme společnými silami odstranili nejen blokace a strachy, ale i ostatní negativní vlivy, které jim bránily v jejich další cestě osobního rozvoje. Najednou začnou pociťovat obrovskou úlevu, jako by se zbavili těžkého batohu plného kamení ze svých zad. To také často bývá to, co je tolik tížilo a svazovalo. Najednou začnou sami růst a do jejich nové cesty jim začnou přicházet různé okolnosti i lidé, kteří jim jakoby sami chtějí pomáhat dál a rozumí jim.


Někteří dokonce pociťují i spadnutí obrovského balvanu ze své hrudi a začnou volně dýchat, zbavují se astmatických problémů, jejich obezita začne pomalu ale jistě sama mizet a oni si stále kladou otázky, jak je to možné? Jejich problémy jakoby rázem zmizely a oni najednou přesně ví, jak mají pokračovat dál a co mají dělat. Cítí, jak se jejich sebehodnota každým dnem zvyšuje, přestanou mít strach, začnou si najednou více vážit sebe sama, mít se více rádi a cítí, jak je hřeje u srdce, a pociťují euforii štěstí.
Jak je to všechno možné? Všichni tito lidé, kteří se rozhodli změnit se, posunout se dál, našli v sobě sílu a nebáli se ozvat. Je přitom velmi zajímavé, že mnoho lidí žije v iluzi, že se snaží stát tím, kým nejsou, a nakonec vždy sami přijdou na to, že k jejich změně došlo díky uvědomění, že se stávají tím, kým jsou. Po koučinku najednou sami začnou pracovat se svojí myslí, začnou si najednou více všímat svých myšlenek i slov, které už neberou na lehkou váhu, a cítí se velmi šťastní a mnohem lehčí. Proto je také koučovací technika NLP tak úžasná pro nastartování okamžitých změn v životě.

Mnoho lidí, převážně žen se pak diví, jak to, že nesoudím, ani nehodnotím. Mnoho žen bylo zvyklých neustále poslouchat nějaké připomínky, narážky, shazování, ponížení, byly neustále v jednom kole a nikdo jim s ničím nepomohl. Cítily se jako kusy hadru, o které už nikdo nestál, a jako by bylo jejich povinností doma jen sloužit a podržet, když byla potřeba…..Některé na tom byly tak špatně psychicky, že se uchylovaly k antidepresivům, bály se vyjít mezi lidi a některé z nich dokonce připravovaly ukončit svůj život na tomto světě. Říkám vám, přestaňte se už konečně trápit, vědomě si nechávat ubližovat a vyzkoušejte ověřené metody. Většina literatury píše o tom, že zakladateli NLP jsou Richard Bandler a John Grinder, kteří na počátku 70. let minulého století vytvořili pojem Neuro-lingvistické programování jako spojení:
  • Neuro - zaměřuje pozornost k našemu mozku a oblasti nevědomí
  • Lingvistické - zabývá se verbální komunikací, kterou využíváme směrem k sobě samým i k druhým lidem
  • Programování - pozoruje způsob, jak spojujeme dohromady vzorce myšlení, jazyka a chování, za účelem dosažení určitých výsledků. Princip, ze kterého programování vychází, předpokládá, že lidé ve svém životě využívají nejrůznější strategie (stejně jako počítače).
To jen malé vysvětlení na závěr, aby měl každý představu, s čím přesně NLP pracuje a jak. Váš kouč je tu od toho, aby vám pomohl najít cestu k otázkám a odpovědím, ke kterým jakoby neexistovalo řešení. Tím řešením je každý z vás! Váš osobní kouč vám může pomoci zorientovat se v labyrintu vašich myšlenek, v kterých jste se ztratili jako v hustém lese. Takže už nemusíte nehledat ani buzolu a klidně napsat na email: info@jaknadeti.com , jak vám mohu pomoci.
Pokud se ovšem stále ptáte, proč tam ale mám ten název jak na děti, tak vám to lehce vysvětlím. Všichni jsme byli jednou dětmi a všichni jsme převzali nějaké naučené programy, kterých se teď musíme zbavit, abychom tak mohli společně uvolnit místo pro takové programy, které nám začnou sloužit a už je nebudeme nevědomě předávat dál svým dětem, jako štafetu, či svoji nevyřešenou karmu.
S láskou a úctou Váš osobní trenér Radovan a tým ŠR.

P.S.: Pokud potřebujete pomoci i v dalších záležitostech, jako je numerologický rozbor vás či vaší rodiny, dodat energii prostřednictvím Reiki, vyčistit vaši karmu a nastavit správnou funkčnost čaker, projít rodinnou konstelací, znát odpověď na to, co vás čeká, naučit se odstraňovat bolesti zad, nebo hlavy, napište. Stále máme v našem kolektivu  velmi mnoho schopných spolupracovníků, kteří se vám mohou věnovat. Váš život je otázkou volby. Čemu dáte přednost?  
P.S.2: Další články z blogu zaměřené na NLP terapie a jejich výsledky, čtěte zde:


Žádné komentáře: