středa 25. prosince 2013

FERBEROVA METODA

Neboli Ferberizace se používá k uspávání miminek od věku 4 měsíců. Je založená na malých přípravných rituálech před spaním, ale zejména na tom, že se dítě nechává po určitou dobu „vybrečet“. Rodič se po stále se prodlužujících intervalech může chodit dívat na plakající dítě, ale nesmí ho brát do náruče, nebo ho krmit. Miminko se tak má postupně naučit, že mu pláč nic nepomůže a začne usínat samo bez uspávání. Ferberizace je poměrně dost kontroverzní metoda, protože se vztahuje už na miminka stará několik málo měsíců.

Jde o to, že nejen děti ve věku od dvou-tří let se s námi pokouší manipulovat, ale zkouší to už právě ta malá miminka. Neboť se velmi rychle naučí, že když zapláčou, tak mi hned přijdeme. Přesto patří technika „Ferberizace“ k jedné z nejhorších, neboť do jednoho roku se děti dokážou ozvat, že něco potřebují, jedině pláčem. Jinou možnost totiž nemají. Proto, když tuto potřebu, ať už je to z důvodu pochování, přebalení, nebo nakrmení, doslova podkopáváme systém vzájemné důvěry. Ferberizace je tedy vůbec tím nejhorším, co můžeme udělat pro důvěru svého dítěte. Proto také zde upozorňuji všechny maminky, které rádi zjišťují nové metody výchovy, aby na tuto techniku raději hned zapomněli!!!

Postupem času ale každá pozorná matka zjistí, kdy dítě pláče z důvodu nějaké potřeby, kterou nemůže samo naplnit a kdy s ní jednoduše manipuluje. To jsou totiž dvě naprosto odlišné energie, které nemají spolu naprosto nic společného. Každý človíček v lidské podobě se rodí na svět velmi nedovyvinutý. To proto, že kdyby se měl narodit jako většina zvířat, matka by ho už nedokázala odrodit, protože by prostě neprošlo pánevním dnem. Z toho důvodu se také rodíme na svět asi o 3 měsíce dříve, než bychom měli. 

Snažte se být vždy svému dítěti průvodcem a rovnocenným partnerem. Protože každý z vás, kdo bude svoje dítě před něčím zachraňovat, nebo ten, kdo ho pořád bude něčemu podrobovat, připravuje tak vědomě svého potomka o zdravé sebe-pojetí a autonomii. Dnešním problémem společnosti je právě nedostatek svébytnosti (autonomie), protože nesvébytnost je hlavním důvodem našich současných osobních, vzájemných i světových konfliktů. Naše děti jsou pro nás úžasným darem, chcete-li pokladem, nad všechny poklady světa převyšující, protože nás nutí hodnotit vlastní prospěšná i omezující přesvědčení. Touha a přesvědčení se mohou projevit ve vnějším světě jedině tehdy, když se naladí na stejnou vibrační frekvenci. Proto v dětech nemůžeme budovat tužby, které jsou bez víry. Teprve až jim pomůžeme uvěřit, že jejich přání jsou splnitelná, potom budou teprve schopné proměnit je ve skutečnost. 
 
Přeji vám všem hodně štěstí na cestě poznání s co nejméně starostmi ve vašem živtě a klidným spánkem vašich dětí.
Vaše náměty, dotazy, připomínky pište do koentářů, nebo přímo na email:
radovan@jak-na-deti.cz
S láskou a úctou váš trenér Radovan