sobota 22. března 2014

PŘÁTELSKÝ VESMÍR - SÍLA TVOŘENÍ



PŘÁTELSKÝ VESMÍR - SÍLA TVOŘENÍ
Vše co je spojeno s přírodou a vesmírem je v rovnováze. A tak jako přichází každý rok roční období, kdy na jaře vše rozkvete, v létě nás sluníčko nabije tolik potřebnou energií a teplem, podzim hraje všemi barvami, aby nakonec uvítal paní zimu, která vše zahalí do bílé peřiny, den se snoubí s nocí, světlo nahradí tma, tak i nás ovlivňuje vše co se kolem nás děje. 

Máme různé pocity, myslíme na kde co, jsme stále s něčím nespokojení, atd. Ale proč stále ubírat svoji pozornost a své myšlení na něco, co vlastně ani nechci, co mi neslouží, a nepotřebuji? Naše myšlení je jako naše zrcadlo. Vše na co myslíme, se odráží v našem životě jako odraz na hladině jezera. Ten obraz je viditelný, přestože ho nemůžeme uchopit, nebo odstranit. Prostě tam je. Dokážeme ho ovšem vědomě změnit na takový, který chceme.
Pokusme se společně žít v přátelském vesmíru, neboť to je jediná správná cesta, jak žít lepší a spokojenější život nás všech. Život je složitý jen proto, že jsme vědomě připustili si ho složitý dělat. Pokud tedy toužíme po jednodušším a pohotovějším životě, měli bychom v našem životě něco změnit. A to něco je naše myšlení a pohled na svět. Je nutné si uvědomit, že naše potřeby nejsou kompatibilní s potřebami našich dětí. Jejich potřeby jsou daleko prostší, pokud je tedy nevedeme k mnohem náročnějším potřebám.

Tím mám na mysli, pokud dítěti už ve 4 letech koupíte TABLET, co mu pak budete kupovat další roky? To už pak v 10 bude očekávat svoje první auto a v 15 bude chtít váš dům, z kterého vás navíc vystěhuje, protože už vás nebude potřebovat. Začnete překážet! Rozmazlování je stejně nebezpečné, jako netečnost a nezájem o dítě. Dítě může mít velkou radost z dárku, který mu vyrobíte, ne-li větší, než z toho, který mu koupíte. Jde ovšem o to, se s ním o tyto zkušenosti a dovednosti podělit. Ukázat mu, že i jeho kreativita, um a nadání vám není lhostejné. Že dokážete mít mnohem větší radost z „obyčejného výkresu“, který namaluje vaše dítě jen a jen pro vás, než z dárku, který někde koupí.  
Nezatěžujte děti svými starostmi, pocitem nějakého nedostatku, ať už citového, materiálního nebo finančního charakteru. Zrovna tak si na dítěti nevylívejte zlost jen proto, že jste měli např. v práci blbý den, nebo vás opustil manžel/manželka. Děti tím jen zbytečně frustrujete a vědomě jim tak ubližujete. Nejhorší je pak v rozpadlém vztahu, kdy jeden pomlouvá druhého před dítětem, jen aby vypadal/a dobře a začne si dětskou lásku kupovat dárky.

Pokud vám na nich skutečně záleží, nedělejte to! Vyvarujte se všech negativních emočních zkratů, návalů zlosti apod. Vše lze řešit v klidu a pohodě. A pokud vás to nikdo neučil a máte s tím problém, je čas na změnu k lepšímu. Věřte, že společně dokážeme to, co jste léta považovali za nemožné. Společně budeme také hodně tvořit a děti tvoření všeobecně milují. V dnešní uspěchané době si možná kladete otázku, kde ale na tvoření a rozvoj kreativity vzít čas, když nic nestíhám? Vždyť jsem stále v jednom kole? Jak to mám asi udělat?
Ukážu vám, jak i tento pohled na danou problematiku zvládnout a mít čas i na sebe sama! Svět dětí je plný fantazie. Tak je v té říši fantazie společně podpořme a sami uvidíte ty výsledky. Vše chce ale svůj čas a trpělivost. Pokud jí zrovna neoplýváte, naučíme se jí společně. Děti miluji pro jejich přirozený přístup k životu, pro jejich čistou duši, pro jejich rozzářené oči, když se jim něco povede, když je někdo dokáže pochválit, pro jejich vrozenou lásku, kterou je nutné v nich podporovat a rozvíjet. Děti neví, co je lež, podlost, nebo faleš, pokud je to někdo nenaučí, nebo to někde ve svém okolí neokoukají. Pokud jsou správně a s láskou vedeni v přátelském vesmíru, dokážou ve svém životě úžasné věci. Věřte tomu nebo ne, ale jen díky pozitivnímu přístupu k životu a láskou, vás budou děti zbožňovat. 

Zkuste např. místo psaní sms zpráv se svými přáteli, milen-ci/kami si začít psát pravidelně se svými dětmi. Ptejte se, rozebírejte vše, co je zajímá, po čem touží, jaké mají trápení, co potřebují, a uvidíte sami, jaký k vám najednou zaujmou sami postoj. Už nebudete autorita, ani nikdo, kdo vyřkne svůj výrok a tak to bude! Už pro ně budete přítel a rovnocenný partner. Někdo, kdo jim porozumí, kdo je dokáže vyslechnout, pomoci, s kým se nebudou nudit apod. V tom je celé kouzlo porozumění a vzájemné spolupráce, která má nedocenitelnou hodnotu v rodinných vztazích všeobecně.

Přistupujte ke všemu s láskou a porozuměním a vše vám bude mnoho násobně vráceno ve stejném duchu. Zahoďte zlost, zášť, závist, vztek, sobectví, aroganci a vrhněte se do nového světa poznání s vírou v lepší život, plný radosti, porozumění a lásky.  Život není ani dobrý, ani špatný. Je takový, jaký si ho sami uděláme. Jen my můžeme ovlivňovat náš svět i náš život. Co vám brání k tomu, abyste začali pozitivně myslet? Netrapte se zbytečnostmi, které jsou pro váš život nepodstatné. Nesoustřeďujte vaši pozornost a myšlenky na to, co nechcete, ale na to, CO CHCETE!
Pravidelně si opakujte: „CO CHCI, TO MŮŽU“! Teprve, když si uvědomíte, že všechny vaše myšlenky ovládají váš život a začnete se intenzivně soustředit na ty pozitivní, začne se i váš život ubírat pozitivním směrem. Přestaňte řešit minulost, kterou změnit nemůžete a soustřeďte se na to, co je tady a teď. Chce to ale trpělivost. To, jak jste mysleli v minulosti, žijete v současnosti. A jak začnete myslet v současnosti, budete žít v budoucnosti. Pokud tedy stojíte o změnu v budoucnu k lepšímu, změňte své dosavadní negativní myšlení na pozitivní. Položte si na závěr jednoduchou otázku.

 „Jak chci, aby vypadal můj život?“
Přeji vám všem hodně štěstí na cestě za poznáním a moc se na vás opět těším u některého z dalších zajímavých témat, která vás posouvají stále kupředu. Vaše názory, náměty, dotazy, či zkušenosti pište do komentářů, nebo na email: radovan@jak-na-deti.cz
nebo přímo na FB

S láskou a úctou váš osobní trenér Radovan