neděle 28. září 2014

ALERGIE


Každé malé dítě občas touží po tom mít doma nějakého domácího mazlíčka. A protože je každé dítě individuální, tak i jeho potřeby a touhy jsou různé. Mezi nejčastější domácí mazlíčky patří pes, kočka, morče, křeček, myš, krysa, králík, ptáci, hadi, ještěři, pavouci a další. Mazlíčkové, které se už do bytu nevejdou a přesto dětská láska k nim je obrovská jsou hlavně koně, kozy, nebo ovce. Je zarážející, že za posledních 20 let se v souvislosti rostoucí oblibou jezdectví, zdvojnásobil výskyt alergie na koně. Její projevy jsou velmi silné, stejně jako např. u koček. 

Lidé mají již dlouho zažitou představu o tom, že za alergii je nejvíce zodpovědná hlavně srst zvířete, ale je to jinak. Může za to látka, (bílkovina Fel d1), která vytváří alergen přímo na kůži výše zmíněných zvířat. Navíc je obsažena i ve slinách, moči, slzách a šupinkách kůže. Tento alergen se navíc v uzavřeném prostoru volně šíří do ovzduší a alergik ho tak stále vdechuje. K tomu je dále nutné si uvědomit, že pokud někdo doma chová kočku a přijde do školy, kde bude ve třídě citlivé dítě na takové alergeny, může dojít velmi aktivní reakci. Jak je to možné? Kočičí srst totiž dokáže cestovat i na lidském oblečení, obuvi apod. A pak není divu, že se u dítěte s predispozicí k alergii vytvoří obranná reakce, aniž by se dostalo do přímého kontaktu se zvířetem. 
U psů je alergen znám jako (Can f1), ale ten je mnohem slabší a není tak dráždiví na průdušky. Pokud si tedy naše dítě vzpomene pořídit si nějakého toho domácího mazlíčka, je mnohem vhodnější předem dítě „vystavit“ u svých známých, dědečka, babičky, nebo přímo v prodejně do kontaktu s tímto alergenem. Pokud nenastane žádná negativní reakce, není čeho se obávat. 




Pokud už ale nějakého toho domácího mazlíčka máme a následně zjistíme alergickou reakci u svého dítěte, měli bychom dodržovat několik zásad, neboť alergie v prvé řadě snižuje kvalitu života. Mezi hlavní patří nepozornost, změny nálad, únavu, poruchy spánku, přecitlivělost a další, což negativně ovlivňuje každodenní činnost v práci, ve škole i volném čase.



Zásady a opatření:
  1     Odstranit koberce (největší magnet na roztoče a alergeny!)
    2      Luxovat alespoň 2x týdně
   3      Zvíře koupat 2x do měsíce (výrazně sníží množství  alergenu)
   4      Nevpouštět zvíře do prostor, kde se alergik nejvíce zdržuje
    5      Omezit co nejvíce přítomnost zvířete uvnitř bytu
6      Kartáčovat zvíře denně mimo prostory bytu
7  Pravidelně kartáčovat i oblečení, které je přímo vystaveno alergenu díky kontaktu s ovzduším, kde se zvíře vyskytuje
8     Nespat se zvířetem v posteli a nevpouštět ani na pohovku či křesla
9  Nenechávat čistit prostory určené domácímu mazlíčkovi ani uklízet výkaly alergikem (velké nebezpečí rozšíření alergických reakcí)
10  U velkých alergických reakcí je nejvhodnější zvíře někomu darovat a spíše ho chodit s dítětem navštěvovat, než ho dále vystavovat těmto alergickým reakcím.
Při zánětlivých procesech alergických reakcí se běžně užívají kortikosteroidy, kromony, některá antihistaminika a antileukotrieny. Ovšem žádné z těchto léků neřeší skutečnou příčinu alergií. Klíček  k úspěchu je v prvé řadě alergenová imunoterapie, která má čtyři hlavní přínosy pro lepší a kvalitnější život. 



     1)    Snižuje množství užívaných léků
     2)    Pomáhá preventivně zabránit vzniku nových alergií
   3)    Zmírňuje nebo občas dokonce odstraňuje příznaky alergií
    4)    Preventivně pomáhá před dalším rozvojem alergické rýmy a astmatu
Druhou možností je využití programu NLP, kdy lze přednastavit vědomě program  v hlavě a nahradit je zamouzdravovacími schopnostmi vlastního organismu. Během několika sezení tak lze naše soustředění a neustálé přiživování nemoci vlastní energií (v tomto případě alergickými reakcemi), eliminovat na minimum a posléze úplně odstranit z našeho života. Pokud se tedy místo neustálého soustředění na nemoc budeme soustředit na zdraví, tělo si postupem času dokáže samo vytvořit potřebné protilátky.

Ty za podpory přírody a správné životosprávy nežádoucí alergie z našeho těla úplně odstraní a náš život se opět dostane do rovnováhy. Pokud jsem měl tedy zkušenost s dětmi, které měli silné astma, alergie na seno, prach, domácí mazlíčky apod. a velmi často braly podpůrné léky a tzv. „si foukali“, po několika sezeních si se mnou mohly klidně hrát v seně, válet se po rozkvetlé louce atd., žádné další prášky ani „foukátka“ už pak nepotřebovaly. Proto jak tvrdím, vše se vším souvisí a je tudíž velmi důležité věnovat pozornost i tomu, čemu vlastně chceme dávat svoji energii a jak začít myslet jinak.
S láskou a úctou váš osobní trenér Radovan

2 komentáře:

Tynka_125 řekl(a)...

Bohužel i mé děti alergie postihla. Jsou alergičtí na psí chlupy a jelikož jednoho doma máme, tak je to docela problém. Hned, jak jsme to zjistili, jsem koupila čističku vzduchu a našeho Timouška často koupu a češu a je to lepší. Ani děti se ho nechtějí vzdát, tak snad se nám alergie podaří nějak zvládnout.

malinak812 řekl(a)...

Mně třeba přijde, že dnes na nějaký druh alergie trpí snad všechny děti. Náš syn bohužel také. V jeho případě je to alergie na prach. Nad tou čističkou vzduchu, kterou zmiňuje Tynka jsem přemýšlel také. Co se ale nakonec ukázalo jako lepší řešení je rekuperace do bytu Je pravda, že to bylo sice dražší řešení, ale ten čistý vzduch za to stojí.