středa 8. října 2014

Důležitost citové otevřenosti ve vztahu


Jak vlastně vznikají vztahová nedorozumění a vzájemná nesouhra dvou partnerů? Já bych to specifikovala asi takto: "Nedorozumění mezi dvěma lidmi je vždy jen sled nevyřčených a potlačených pocitů jednotlivce a navazujících událostí vedoucích k vyvrcholení." Tímto vyvrcholením se rozumí ostrá výměna názorů neboli lidově řečeno "hádka". Při výměně dojde k ventilaci vnitřních potlačených pocitů, které se uvnitř nás časem nahromadili a tím se pročistí vzduch mezi partnery a vztah se může vrátit do normálu. Nebo ještě lépe, může být posunut na svém vývoji a být zase o něco lepší a důvěrnější. Pokud jsou dva lidé vyzrálí, tak k tomu takto přistupují a už se k vyčištěnému problému nevrací. Prostě se jede dál. 

Jenže u nezralých lidí zůstává ve vzduchu opar toho, že proběhla hádka a pokud je jich pak více, dochází k názoru, že by byl lepší vztah bez hádek a tak se začneme koukat po něčem jiném. A tady pozor! Chyba je vždy uvnitř nás, jak my sami umíme vnímat své pocity a jak je ventilujeme. Pokud je můj stav popsán okamžitě a dotyčnému jsem sdělila své vnitřní pocity a nesoulad, může toto být sděleno v klidu. Pak už záleží na druhém, co s informací udělá a jak se k tomu postaví. Dospělý jedinec je ochotný s vámi komunikovat na úrovni dospělého, je ochotný připustit svůj podíl chyb a je nakloněn ke společnému hledaní řešení. Tam kde je vnitřní dítě stále zraněno, dochází k situacím jako je urážení se, nemluvení spolu, nebo naprosté nepřijetí vlastní odpovědnosti. 
 
Ve vztahu jsou vždy dva lidé a tak chyba je na obou stranách. Každý tu svojí stranu vidí dle svých názorů a systémů přesvědčení. Proto je velmi důležité brát v potaz svojí pravdu, ale nechat tomu druhému stejnou možnost a respektovat, že i on má svoji pravdu. Ani jedna pravda není špatná a ani jedna není dobrá. Každý z nás byl vychováván odlišně, a proto pohled na společné momenty jsou rozdílné. Vždy je tam základní systém přesvědčení uložený v našem mozku. To nezměníme. To lze jen akceptovat, stejně tak jako, že po noci přijde den a pak zase noc.

Pokud své problémy nejsme ochotni řešit a vše v sobě jen potlačujeme, určitě k sobě vždy najdeme protějšek, který se nám na chvilku přizpůsobí. Ale je otázka na jak dlouho? Protože i ve vztahu platí přísloví: Každá nevyřešená emoce, rodí nemoce. Rozpadající se nebo neklapající vztah je pouze nemocný vztah. Není v tom nic jiného. Vzájemná partnerská uzavřenost vede pouze k domněnkám, ty pak vytváří nedorozumění a už tam máme propast mezi partnery. A zvětšující se propast může vést až k rozchodu. 

Vzájemná otevřenost je velmi důležitý faktor ve vztahu. Pokud se vzájemně jeden druhému citově otvíráme, přestáváme mít před sebou tajnosti a víme přesně, jak se zachovat, aby nedošlo k nedorozuměním. Toto vzájemné otevření se mezi partnery je nesmírně důležité pro pochopení jeden druhého. Náš pohled na druhého člověka je jen velmi zřídka objektivní. Vždy v tom druhém vidíme sami sebe a tak svoje chyby jsme schopni přisoudit tomu druhému. Pokud dochází k otevření se mezi sebou, víme co ten druhý má rád, jak ho mohu potěšit. Ale i naopak, tedy co rád nemá a čemu se vyhnout nebo co nedělat. A toto jde pouze za předpokladu, že jsou oba partneři k sobě upřímně otevření.

Věřte, že všichni jsme na stejné lodi a všichni se to nyní učíme. Minulá generace měla na programu něco jiného. Každá generace je nucena se něčemu učit a nebudou tomu ušetřeni ani naše děti. To je evoluční vývoj lidstva a celého vesmíru. To tak je a tak to také berme.
Pokud potřebujete náš nadhled nad vašimi vztahovými situacemi, neváhejte se nám ozvat. Dokážeme vám poradit v jakémkoliv vztahu. Naše zkušenosti a vaše víra v nás, vám naplní každý vztah jen láskou a štěstím.
S láskou v srdci Katy a team „Šťastná rodina“.


Žádné komentáře: