středa 15. ledna 2014

MÁTE HY-PER AKTIVNÍ DÍTĚ?



MÁTE HYPER AKTIVNÍ DÍTĚ?

Opravdu? 

Pokud vám někdo tvrdí o vašem dítěti, že je hyper aktivní a bude vám doporučovat psychologa, hned na to zapomeňte. Smiřte se s tím, že nejsou hyper aktivní děti, ale jen se nevejdou do sociálních škatulek. Tím, že jsou více živější a nezvládáte je doma ani ve školce, jde pouze o důsledek zvýšené potenciální aktivity u dítěte, které ji nemá kde vybít. Takové dítě potřebuje pouze větší zaměření za vybíjení přebytečné energie jinak, než je tomu u ostatních dětí. Navíc je nutné si uvědomit, že děti jsou naším zrcadlem a pokud jsou nezvladatelné, je nutné provést ve výchově určité změny.
Je několik možností, jak toho docílit. Důležité je ovšem si uvědomit, že pokud potřebujete dítě fyzicky unavit, aby se měla kam ventilovat jeho přebytečná energie, neznamená to, že se strháte jako budík a druhý den budete úplně vyřízení. Právě naopak! Záměrem v níže uvedených technikách je vtip v tom, že i když si společně hrajete a sportujete, dítě „maká“ a vy odpočíváte. Zajímá vás, jak to udělat?
Příklad č. 1)
Kupte si lítající talíř. Vezměte dítě někam na volné prostranství, např. do parku, na pole, prostě někam, kde budete mít dostatek prostoru na běhání. Vy ovšem běhat nemusíte. Vysvětlíte děcku, že vy budete VRHAČ a dítě CHYTAČ. Můžete použít např. toto:
„Schopnosti CHYTAČE jsou velmi důležité, neboť je rychlý, mrštný, má postřeh a nelze ho nikým nahradit. Ty jsi tady jediný, kdo má tyto schopnosti. Já budu VRHAČ, který bude odpalovat (vyhazovat) lítající talíř a na tobě je, abys ho chytil/a“. Dokážeš to? Cítíš se na to? Myslíš, že to zvládneš? Opravdu? Tak dobře vyzkoušíme to. Jen nezapomeň, že vždy, když letící talíř CHYTAČ úspěšně chytí do rukou, musí ho rychle donést VRHAČI, abychom napočítali co nejvíce bodů. Pokaždé, když talíř chytneš, počítají se dva body. Pokud ho nechytneš, jeden bod se odečte. Hrát můžeme pro začátek do padesáti. Zvládneš to? Ok. Tak hrajeme“. 

Necháte pak dítě popoběhnout na vzdálenost takovou, aby talíř s co nejmenšími obtížemi chytlo. Na vás je, abyste se předem, než se do této hry pustíte, talíř naučili přesně házet. Protože pokud se to nenaučíte a budete jej házet všude okolo, než dítěti, přestane ho tato hra brzo bavit a horko těžko se vám k ní ještě vrátí. Dítě v tomto ohledu se cítí velice důležité a jeho úspěch se v danou chvíli stává bodem číslo 1. To si zapamatujte! Pokud to vše zvládnete, dítě vám bude lítat sem a tam, vy stojíte na místě a jen házíte talíř. Dítě se skvěle unaví, vybije přebytečnou energii a až skončíte, bude úplně v pohodě. Tím si můžete být jisti.
Příklad č. 2)
V tomto příkladu si zahrajte mini fotbálek a pozvěte i nějaké kamarády ze školky, nebo ze školy, které vaše dítě dobře zná. Společně se nejen ještě více sblíží, ale máte jedinečnou možnost i vidět na vlastní oči, jak spolu děti komunikují, jak k sobě přistupují v jednotlivých situacích apod. Vy opět samozřejmě nesmíte zůstat mimo hru. Budete hlavní brankář! Takže se opět moc nenaběháte a dítě bude štěstím bez sebe, že se nejen vylítá, ale že jste se stal součástí dětského týmu a to děti velmi u dospělých oceňují, i když si to mnozí nemyslí. Opak je však pravdou. Těmito aktivitami můžete u dětí stoupnout jedině v ceně! To si opět zapamatujte a je jedno, jestli jste muž, nebo žena.
Příklad č. 3)
Zahrajte si společně na závodní běžce. Dítě, nebo více dětí seznamte s pravidly. Žádné strkání při závodě a vybíhat jen na tlesknutí. Základní povely zná každý: "Připravit, pozor, teď". A na teď tlesknete a děti vybíhají ze startu. Vy jste časomíra! Opět odpočíváte a měříte na cíli pouze čas, za který vám děti rádi poběží třeba 3x za sebou. Oni rádi soutěží a neustále mají chuť si dokazovat své schopnosti a poměřovat se s druhými. Důležité je v tomto příkladu, abyste správně dokázali motivovat i děti, které doběhnou jako poslední. Nikoho nepovyšujte, ani neponižujte! 

Omluvte pomalejší dítě třeba za špatné boty a příště až si to opět všichni vyzkouší, bude mít ten nejpomalejší lepší obuv a vy se mu mezitím budete plně věnovat a trénovat s ním běh, aby měl možnost zlepšit svůj výkon. Pokud mu dodáte odvahu a ukážete mu v jeho očích, že příště bude vítěz a uvěří tomu, tak se to i stane. Můžete si při takovém tréninku zaběhat společně a nechat dítě vyhrát. Tím získá opět jistotu a sebevědomí, které potřebuje pro další pozitivní přístup. Navíc nejde zde vůbec o to, kdo vyhraje, nebo prohraje. Jde o to být spolu a bavit se! Hlavně co je velmi důležité, je nevymlouvat se na to, že jste příliš staří, že už jste dlouho neběhali apod. Tím dítěti vůbec neukazujete pozitivní zrcadlo, ale pravý opak. Vždy se snažde do veškerých aktivit s dětmi plně zapojovat, ať je to baví. 
Proto je tak důležité i přesně volit slova, které v rozhovorech s dětmi používáte, protože každé dítě může být schopné na něco jiného a není proto vůbec správné, abyste povyšovali vítěze a smáli se poraženému. V tom opravdu nespočívá síla zábavné hry s dětmi. Jde o to, abyste neustále hledali cesty a způsoby, kterými snadno zjistíte, v čem jsou vaše děti vyjímečné.
Pro představu moje děti tak rádi tyto aktivity se mnou dělaly, že dnes už mě dcera trumfne v několika disciplínách levou zadní. A to je přeci ten největší úspěch, protože víte, že jste se dítěti správně věnovali a tohle je ovoce, které společně sklízíte. V tom je to kouzlo, to štěstí, ta radost ze života. To je ta odměna za vaši píli a trpělivost.
Pevně věřím, že i vy to dokážete a společně užijete spoustu zábavy. 
Hodně štěstí vám všem přeje Radovan, váš osobní trenér šťastné rodiny. 

Vaše náměty a dotazy pište do kometářů, nebo mi je můžete zaslat na email:
radovan@jak-na-deti.cz