středa 1. ledna 2014

Uklízet a vysávat?

UKLÍZET A VYSÁVAT?

Tyto základní potřeby jsou běžné snad v každé domácnosti. Bez dětí je to mnohem snadnější, než s nimi, myslí si mnozí. Přesto vám ukážu, že je možné i tyto nepříjemné povinnosti zvládat s chutí a úsměvem hlavně s dětmi. Je nutné ovšem dodržovat určité zásady, které buď přijmete do vašeho běžného života v rodině za své, nebo je budete řešit stále dokola stejně nefunkčním, naučeným způsobem. 

Jak tedy na to?
1)    Zajistěte, aby hraček v dětském pokoji nepřibývalo, ale spíše ubývalo, popřípadě obměňovalo za nové.
2)    Vyberte s dětmi ty hračky, s kterými si již tolik nehraje, naskládejte do krabice a dítěti vysvětlete, že mnoho dětí na světě nemá takové možnosti, aby mělo doma tolik hraček. Že existuje mnoho dětí bez maminky i tatínka a ty by byly moc rádi, pokud by nějaké hračky od jiného dítěte dostaly. Nehte dítě, ať se vžije do role bez rodičů a jak moc by jinému dítěti samo mohlo udělat radost, pokud se s ním o své hračky podělí. Obvolejte pak pár dětských domovů ve vašem okolí a nabídněte jim, že jim dáte zDARma hračky, které by jejich děti jistě potěšily. Nakonec tam s vaším dítětem zajeďte, popřípadě se všemi, které máte a na místě jim dejte možnost, ať sami děti své hračky rozdělí mezi ostatní. Získají tak novou, velmi užitečnou zkušenost, kterou až do teď neměli možnost poznat. Začnou se dívat na svět úplně z jiného úhlu a začnou si mnohem více vážit všeho, co se jim dostává a začnou už přemýšlet i v širším kontextu, ne jen o sobě.
3)    Jestli už jste oba předchozí body splnili, teprve teď můžete začít řešit úklid dětského pokoje! Bude totiž mnohem prostornější, vzdušnější a nebude problém v něm začít udržovat pravidelně pořádek. V tomto bodě pracujte společně s dítětem na jednom důležitém návyku. Vždy, když si dohraje s jednou hračkou, je nutné dbát na to, aby si ji uklidilo a teprve pak vyndalo další. Tím zajistí dítě prostor pro další hraní a předchozí hračka nebo stavebnice nebude překážet a dál může odpočívat na svém místě, než na ni opět dojde řada.
4)    Když si dítě po několikátém opakování (cca 14 dní – podle věku dítěte) bod č.3 osvojí díky vaší účasti, která je až do teď velmi nezbytná, můžete přistoupit k lekci vysávání. Každé dítě můžete přesvědčit o tom, jak může být vysávání zábavné. Stačí jen změnit přístup, který jste až do teď praktikovali. Už žádné rozkazy, nařizování, nebo dokonce dělat tuto činnost za děti, což dělají maminky úplně běžně. Zapomeňte na to! Vzpomínáte na známou českou písničku, „JEDE, JEDE, POŠTOVNÍ PANÁČEK“? Ano? Tak to je moc dobře. Já vám ji trošku textově upravil a vy si ji natrénujte zpívat s dětmi. Připravte si vysavač do pokoje, zapněte do zásuvky, ale ještě ho nezapínejte. Pohybujte s hadicí sem a tam a zpívejte tento text:
„JEDE, JEDE, VYSAVAČ V POKOJI, JEDE, JEDE, VYSÁVÁ TU.
 VYSAJE HRAČIČKY, VYSAJE KOSTIČKY, JEDE, JEDE, VYSAJE JE.
 V PŘEDU MÁ HADICI, V ZADU ZAS HUBICI, JEDE, JEDE, VYSAVAČ SEM“.

Je nutné, aby z vás zářila radost a zábava, nikoliv odpor a nezájem. Pouze pozitivním hravým přístupem dokážete dítě přesvědčit, že i tak základní každodenní povinnosti mohou být pro všechny z vás zábavou. Uvidíte sami, jak se u toho dokážete zasmát a pobavit.
5)    Pokud dítě už písničku i text zná dobře, nechte ho, ať si sám vysavač zapne a začne luxovat. Pokud uvidíte, že si např. nevšiml nějakého dílku třeba z Lega pod postelí a mohl/a by jej vysát, zastavte ho. Vysvětlete mu, že pokud by díleček nedopatřením vysál, nemusel by příště postavit celý model podle obrázku, protože by mu prostě nějaký ten dílek chyběl. Tím rovněž získává praktickou dovednost, být v úklidu důsledný. Po vysátí celého pokoje nezapomeňte dítě pochválit. Pokud vám bude chtít udělat radost a vysát i ostatní pokoje, nechte ho tvořit. Pokud ovšem chtít nebude, nenuťte ho, ani dítě nezneužívejte tím, že to začne dělat za vás automaticky v celém bytě. Tím byste si zavařili do budoucna jen vy! Na to pozor! O tom vám ale povím někdy jindy, třeba až vám připravím téma: Zneužívat, nebo spolupracovat?
To je pro dnešek vše a pevně věřím, až ve vaší domácnosti zapojíte tyto techniky, stane se váš domov opět veselejší, šťastnější a útulnější pro všechny. Přeji vám pohodový život na cestě za poznáním, ověřený praxí.A maminkám přeji více času na zábavu právě s dětmi, která jim díky každodenním povinostem tak nějak utíká. Jde to i jinak.
S úctou a láskou váš trenér Radovan
Vaše náměty a dotazy pište do kometářů, nebo mi je můžete zaslat na email:
radovan@jak-na-deti.cz