pondělí 20. ledna 2014

Když jsme ve stresu


Když jsme ve stresu

       Každý z nás se určitě občas dostává do nepříjemné situace, která v nás následně vyvolává stres či napětí. Je jedno, jestli jde v dané chvíli o tlak vyvolaný zvenčí, nebo jde zevnitř. Podstatné je, jak na nás takový stres následně působí. Podle dosud zveřejňovaných výzkumů se tvrdilo, že stoupá úmrtnost po silně stresujících zážitcích, které způsobují ve více než 60% všech lidských onemocnění. 


Takový stres pak způsobuje závratě, bolesti hlavy, nepozornost, hyperaktivitu, podrážděnost, zlost, ale i panické poruchy. Stresem se zvyšuje srdeční tep a tlak, který následně způsobuje srdeční onemocnění a někdy i zástavu srdce. Rovněž nastávají i poruchy s trávením, pocity nevolnosti, zvracení, břišní bolesti a křeče, nechuť k jídlu, ale i tzv. syndrom dráždivého tračníku. K tomu všemu se stupňuje i riziko obezity, v některých případech naopak nechuť k jídlu, které vede k hladovění. Je i snížená potřeba na sex, vzniká svalové napětí, emoční a behaviorální problémy, ztráta životní energie, tzv. syndrom vyhoření, žaludeční vředy, deprese, nervozita, vyšší podrážděnost a další. Každý člověk, který je pak často pod tlakem a ve stresu, nedokáže ho vědomě ovládat, začne propadat alkoholismu, gamblerství, závislosti na drogách nebo tabáku a mnoho dalšího škodlivého chování, které v krajních případech končí i sebevraždou. 
 
Novější výzkumy ale ukazují na fakt, že to není stres sám o sobě, který zabíjí, ale především naše reakce na něj! Vše totiž ovládá a řídí náš mozek a to i do jaké míry stres vnímáme negativně. Pokud se ovšem začneme na stres dívat jako na něco, co nám může posloužit, půjde o užitečnou reakci pro naše tělo. Začneme stres vnímat jako přicházející výzvu, která náš organismus připraví na vyšší výkon. Tím můžeme negativní dopady stresu na naše zdraví a hlavně na úmrtnost úplně eliminovat. Pokud jsme konfrontováni se stresem, můžeme jeho negativní efekty na naše zdraví postupně odbourávat, pokud se na stres zaměříme jako na něco, co nám může posloužit. Tím docílíme smyslového efektu, který vytvoří ze stresu přítele, který nám pomáhá zvládnout složité úkoly a životní překážky.

Jakékoliv vlivy zvenčí na nás působí určitou silou, která v nás vždy vyvolá nějakou reakci. Proto například reakce na stres dokáže podpořit vylučování hormonu oxytocinu v mozku. Tento hormon nazývaný také jako „stresový“,  v nás pak vzbuzuje potřebu vytvářet partnerské a sociální vztahy. Tento stresový hormon dále posiluje empatii a v konečném důsledku způsobuje, že toužíme být obklopeni lidmi, kteří nás podporují. 

Oxytocin má ovšem i pozitivní vedlejší účinky a to hlavně na kardiovaskulární systém. Blahodárně působí na flexibilitu cév a má protizánětlivé účinky. Naše srdce má v sobě ukryty určité receptory citlivé právě na oxytocin, který mu pomáhá, aby se srdce rychleji regenerovalo z vyvolané stresové reakce. Zvýšení hladiny oxytocinu v našem těle je možné dosáhnout i tím, že si dokážeme vzájemně pomáhat. Takové to pozitivní rodinné, nebo sociální kontakty, kdy máme možnost se o někoho starat, nebo někomu pomoci, nás dělá nejenom odolnějšími proti stresovým situacím, ale dokáže to blahodárně posílit i naše zdraví. Další možností, jak kvalitně zvládat stres, je správné dýchání, uvolnění a meditace. Pokud jste tedy až do teď nezkoušeli meditovat, zkuste si tento druh pozitivní aktivity zavést do vašeho běžného života v určitý čas, alespoň na 15 minut denně a soustřeďte se na volné dýchání a vnímejte pouze a jen sebe, svůj dech a své srdce. Žádné  negace, starosti ani povinnosti, které vás ještě čekají si do hlavy v době meditace nepouštějte!!! Prostě si jednoduše poručte a zakažte si vše negativní vnímat!!! Pravidelným cvičení se to začne postupně zlepšovat a vy sami poznáte, jaký blahodárný vliv na vás tak jednoduchá věc, jako je meditace může působit.


Kdykoliv se tedy příště dostanete do stresové situace, snažte si ji v hlavě přepólovat na pozitivní dar, který k vám právě přišel a může vám pomoci. Teprve když dokážete vědomě veškeré negativní stránky života, vč. všech překážek, které se vám staví do cesty obrátit ve svůj prospěch a dívat se na ně jako na dary, které vám budou sloužit, dokážete se v životě posunout o velký kus dopředu. Pak vám veškeré negace přestanou ubližovat a místo toho budou posilovat vaše zdraví. Myslete tedy na to, až vás zas příště na cestě potká nějaká nepříjemnost, nebo překážka, že je to pro vás výzva! Tak jak se ke každé životní překážce dokážete postavit, tak vám začne sloužit, nebo ubližovat. Já bych se ovšem přikláněl spíše k té první variantě. A až si každý z vás natrénuje správně ovládat své tělo, svoji mysl i své duševní stavy, dokáže i mnohem snadněji přistupovat k výchově svých dětí, které už nebudou trpět tím, čím právě procházíte. Negativními pocity vyvolané stresem, které ubližují nejen vám, ale i celému vašemu okolí. Přeji vám všem hodně štěstí na cestě poznání a přeji vám, abyste veškeré životní zkoušky dokázali zvládat v klidu a pohodě.
S úctou a láskou váš trenér Radovan 
Vaše náměty a dotazy pište do kometářů, nebo mi je můžete zaslat na email:
radovan@jak-na-deti.cz