úterý 28. ledna 2014

ŠTĚSTÍ NEBO TRÁPENÍ



ŠTĚSTÍ NEBO TRÁPENÍ


 Tyto dva protiklady na nás mohou působit jako dvě lidské bytosti, z nichž každá si sama určila svůj smysl života. Jedna chce být šťastná, je plná radosti a optimismu a druhá se trápí, nic ji nebaví, ze všeho kolem sebe je otrávená, smutná, bez energie a je nešťastná. Každý z nás ten pocit známe. Někdy jsme šťastní například, když se na nás prvně usměje náš vlastní potomek, nebo nás obejme naše osudová láska a řekne „Miluji tě“. Pak zažíváme pocit štěstí.
Pokud se ale na štěstí zadíváme z opačné strany, co se stane? Vidíme trápení, neštěstí, něco co nás dostává na dno. Když nás například žena či muž opustí, když někdo z našich blízkých odejde na věčnost, pak můžeme hovořit o trápení. Každé trápení bychom se měli ovšem naučit nechávat odcházet tak rychle, jako k nám přišlo.
Protože pokud ho budeme v sobě uchovávat z jakéhokoliv důvodu déle a déle, co se stane? Naše myšlenky, naše chování nás uzavře před celým světem jako v žaláři a tam se bude trápení ještě stupňovat. Pokud tedy nechceme, aby náš život skončil katastrofou, sebevraždou apod., rychle z toho musíme vyskočit a přepnout uvnitř hlavy na jinou frekvenci. A to tu pozitivní, šťastnou. Žádná setkání v našem životě nejsou náhodná, a proto ani to, že čtete tyto řádky, není náhoda. Klíč ke štěstí leží v srdci a mysli.

 Jak ale funguje takové pozitivní myšlení, co to vlastně je a jak se projevuje?
Pozitivní myšlení je duchovní technika a my se ji musíme učit právě tak, jako jsme se učili pít, mluvit, chodit, jíst nebo plavat. Pokud se vaši , nebo naši rodiče snažili o nás od malička starat, při každém pádu nás hned zvedali, vše za nás dělali, tak jak se pak můžeme osamostatnit a být připraveni do života? V životě kráčí nejjistěji vpřed ti, kteří jsou nejlépe připraveni.

Každá naše myšlenka funguje jako takový vysílač. Vysíláme do vesmíru všechny naše myšlenky, ať už jsou jakékoliv a zpět se nám vracejí jako bumerang, aby se naplnili jako naše přání. Na všechno, na co v životě intenzivně myslíme, se nám také naplňuje a mění náš osud. Naše myšlenky pak způsobují štěstí nebo útrapy, úspěch nebo porážku, zdraví či nemoc. Proto se musíme naučit zacházet se svým myšlenkovým nástrojem – mozkem. Je to sval jako každý jiný, s tím rozdílem, že tento sval je náš řídící počítač.

Pokud ho nebudeme posilovat, ochabne. Pokud ho necháme dělat vše bez jediného cíle, nebude mít ani důvod, aby programoval něco víc, dokud se nenaučíme pozitivně myslet. Musíme si uvědomit, že všechno, co se nám přihodí, je ve skutečnosti pro nás dobré a nezbytné pro náš růst. Přihodilo se to proto, aby nám to sloužilo a pomáhalo. Každý z nás by měl přijmout úkoly života a splnit je, protože jinak je osud nucen lekci opakovat tak dlouho, dokud úkol není vyřešen. Naše životní okolnosti existují díky našim myšlenkám. My myslíme a naše myšlenky přitahují činy. Tyto činy vytvářejí naši veškerou skutečnost. Většinu našich myšlenek si myslíme nevědomě a podle toho si utváříme své životy. Myšlenky z dětství, mínění ostatních, které denně slyšíme a nevědomě přejímáme nebo slovní obraty, které jsme zvyklí používat, programují naše podvědomí. My sami jsme ho přesvědčili o pravdě těchto tvrzení a ono se podle nich začne chovat.
 
„Myšlenky, kterých se nezbavíme, se stávají našim osudem!“ (Kurt Tepperwein)

Většina lidí nedokáže uskutečnit svá přání, protože neovládají své myšlenky. Místo toho, aby je soustředěně zamířili na konkrétní cíl, myslí na to či ono a zbytečně plýtvají vzácnou energií a rozptylují úžasný potenciál svých tvořivých myšlenek. Raději doufají a čekají na nějaký zázrak. Vkládají se do rukou zázračných léčitelů, chtějí vyhrát ve sportce, nebo nějakou souhrou osudu získat ideálního partnera. Jen zřídka se někdo z nich zamyslí nad tím, proč žije tímto způsobem, čím si to způsobil a jak to může změnit. Zázraky neexistují a ani k nám sami nepřijdou.

Život nám nabízí neustále nové možnosti, které musíme jen rozpoznat a využít. Štěstí, hojnost, prosperita nebo skvělé zdraví, jsou následkem našeho myšlení a využívaní možností, které nám život v hojné míře nabízí. Je úplně jedno, odkud přicházíte. Důležité je vědět, kam se chcete dostat!
Všechno kolem nás jsou zmaterializované představy a myšlenkové obrazy. Každá myšlenka je proces tvoření a musí se uskutečnit. Životní okolnosti jsou zrcadlovým obrazem našeho bytí. Chcete změnit svůj život? Změňte sebe!
Pozitivní myšlení znamená poznání, že všechno co je, nám má sloužit a pomáhat. Každý problém je jenom úkolem - darem od života, neboť v jeho řešení se vždy skrývá poznání. Nejlepší čas na řešení úkolu je právě okamžik, kdy se objeví v našem životě. Příští okamžik nám totiž přinese nový úkol.

K pozitivnímu myšlení patří pravidelná psychohygiena. Znamená to, že si po probuzení opakujeme pozitivní afirmaci typu: „Do dnešního dne vstupuji s velkým množstvím energie a radostí.“ Samozřejmě, že existuje mnoho jiných afirmací a každý by si měl vybrat takovou, která je jeho srdci nejbližší. Během dne se zaměřujeme pouze na pozitivní myšlenky, večer si zkontrolujeme, jak jsme uspěli a mentálně předěláme to, co se úplně nepovedlo. Tak očistíme myšlenkové energie dřív, než se stihnou projevit. Nezapomínejte, že neúspěchy jsou jen meziprodukty na cestě ke konečnému úspěchu.
Pozitivní myšlení znamená, naučit se mít myšlenky, jejichž důsledky byste rádi viděli ve svém životě. Nezapomínejte, že to, co je neviditelné, není zdaleka neúčinné! Skutečně pozitivní člověk je ze svého vnitřního přesvědčení pozitivně naladěn i tehdy – a právě proto, když se objeví těžkosti. Poznává v nich totiž úkoly, možnosti a šance, které mu život nabízí.
„Vyvíjet se člověk může vždy jen ve vztahu k nějakému cíli - U problému je to řešení. U přání je to jeho splnění. U života je to jeho smysl!“ (Kurt Tepperwein)

Tip na závěr: Dalším zajímavým způsobem, jak aktivovat pozitivní myšlení ve vašem životě je pravidelný poslech relaxačních audií na pozitivní programování mysli. Tyto audia vám vytvoří nastavení mysli, jaké mají optimističtí, pozitivní a úspěšní lidé.
"Úspěšní lidé nejsou lidé, kteří nemají problémy – jsou to jen lidé, kteří se své problémy naučili řešit". — Earl Nightingale

„Velkým tajemstvím úspěchu v životě člověka je být připravený, když se naskytne příležitosť“. - Benjamin Disareli

„Vědět jaké je úžasné, když víte proč; Vědět jak vám dovolí řídit, vědět proč řídí vás.“ - Charlie „Tremendous“ Jones

„Raději ať Vám závidí, než by  Vás měli litovat.“ - Neznámy autor

"Život nabízí víc než jen stále rychlejší tempo" Móhandás Karamčand Gándhí

"Časový plán brání chaosu a rozmarům". – Annnie Dillardová
"Najčastější důvod, pro který zůstaneš zbytečně dlouho v údolí, je strach maskující se  za pohodlí". – Spencer Johnson

"Nepleťte si pohyb s prací". – Ernest Hemingway

"Skutečná objevitelská výprava nespočívá v tom, že uvidíte nové krajiny, ale v tom, že se budete dívat novýma očima". – Marcel Proust

"Není důležité shromáždit o problému co nejvíc informací, ale podstatné je, vybrat ty nejdůležitější". – Malcolm Gladwell

"Vaše štěstí a úspěch nespočívají v tom, co máte nebo nemáte, ale ve vašem presvědčení". – Wayne Dyer

"Marketing sa dá pochopit za den. Bohužel trvá celý život stát se v něm expertem". – Philip Kotler

"Boháč panuje nad chudými, kdo si však půjčuje, je věřitelovým sluhou". – Král Šalamoun

"Člověk má největší radost, když může  prokázat laskavost tím, které miluje". – Wallace D. Wattles

"Nikdo není šťasten po všech stránkách".  - Neznámý autor

"Nikdy nebude šťastným ten, koho bude trápit, že někdo je šťastnější". - Neznámý autor

"Ženy si často stěžují, že jich mužové nechápou. Nevědí, že je to jejich štěstí". - Neznámý autor

"Když má žena dost peněz na utrácení, je šťastná. Ovšem doopravdy šťastná je teprve tehdy, když je všechny šťastně utratí". - Neznámý autor

"Strasti spojují dvě srdce těsnějšími svazky než štěstí. Společná utrpení vytvářejí silnější svazky než společné radosti". - A.Lamartine

"Přátelství je šťastný a nezávislý slib, který dáme sami sobě a který přes všechny vášně, zájmy, soupeření a náhody mění přirozenou náklonnost v dohodu již předem nezaměnitelnou". - Alain

"Snaha po osobním štěstí je jen prodlužování zvířeckosti v nás. Lidskost začíná v člověku teprve, když se ho zřekne". - Amiel

"Nemůžeme- li sdílet štěstí s druhými, je to jen poloviční štěstí". - Amiel

"Bez přátel není štěstí, ale bez neštěstí nepoznáme přátele". - anglické přísloví
"Rozumný člověk nemiluje proto, že je to pro něj výhodné, ale proto, že v lásce nachází štěstí". - Neznámý autor

Přeji vám všem hodně štěstí na vaší cestě za poznáním.
S láskou a úctou váš trenér Radovan
Psát můžete do komentářů, nebo na email: radovan@jak-na-deti.cz